Korak bliže ostvarenju cilja: Općina Tešanj planira da izdvoji sredstva za uklanjanje arhitektonskih barijera za slobodan pristup javnim prostorima osobama sa invaliditetom

Kampanja "Jednake prilike, jednaki snovi" koju sprovode Udruženje mladih Forte, Udruženje građana invalida rada Općine Tešanj, Udruženje građana ''Sehara'' i Savez za sport i rekreaciju invalida Tešanj a koja ima za cilj uklanjanje arhitektonskih barijera za slobodan pristup javnim prostorima osobama sa invaliditetom, ostvarila ključni korak naprijed.

Naime, općina Tešanj je prihvatila inicijativu za rješavanje problema osoba sa invaliditetom kao neizostavan dio planiranja budžeta za sljedeću godinu i ovom odlukom pokazala opredjeljenje da nastavi stvarati inkluzivno okruženje za sve svoje građane. Nakon intenzivnih razgovora i javne rasprave, općinski načelnik Suad Huskić je potvrdio da je inicijativa za izdvajanje sredstava usvojena i dijelom uvrštena u budžet za 2024. godinu formiranjem nove stavke ,,Uklanjanje arhitektonskih barijera za invalidna lica (parkinzi i rampe)“ u visini od 30.000,00 KM. Kao prioriteti u ovoj oblasti za tekuću godinu planirana je rekonstrukcija lifta u Bolnici, naredna faza izgradnje škole Medakovo (koja uključuje lift) i završetak centra za socijalni rad (koji uključuje lift). Dom zdravlja je u prvi plan istakao potrebu nabavke novog vozila za sanitet i hitnu pomoć.

Kampanja "Jednake prilike, jednaki snovi" postala je simbol pozitivne promjene, dokazujući da kolektivno djelovanje i odlučnost mogu srušiti barijere i i da se može aktivno raditi na društvu koje će biti inkuzivnije.

Više na: Jednake prilike, jednaki snovi | Facebook